KAZANLIK róże damasceńskie idealne na olejek różany i przetwory

Dostępność: Jesień 2019

Opis

róża damasceńska Kazanlik -  idealna na olejek różany i przetwory
 
cien róże

Z uwagi na silny i niepowtarzalny aromat, uprawiana masowo w centralnej Bułgarii głównie do produkcji olejku różanego. Jest składnikiem wielu perfum, w tym słynnego Chanel 5. Róża nazywana również Trigintipetala, z uwagi na ilość płatków, jaka występuje w kwiatach, około 30. Charakteryzuje się silnym wzrostem, ma mocne, pionowe łodygi, o lekko łukowatym zakończeniu, dobrze rozgałęzione, gęste, bogato uzbrojone w haczykowate kolce i małe ciernie. Liście składają się z siedmiu listków. Są one małe, owalne, matowe i pomarszczone a w dotyku miękkie. Ich kolor jest jasnozielony, jesienią zmieniają barwę na żółtawą. Kwiaty są półpełne, różowe, z białawym odcieniem u nasady. Płatki ułożone dość chaotycznie. Z wnętrza wyraźnie wystają złoto-żółte pręciki. Po kilku dniach kwiaty jaśnieją. Charakteryzuje się bardzo bogatym aromatem. Zapach jest piękny i intensywny, wyróżniający spośród innych odmian. Stąd szerokie zastosowanie kulinarne i kosmetyczne. Płatki po wysuszeniu pachną jeszcze bardziej intensywnie i zapach utrzymuje się bardzo długo, więc można je dodatkowo wykorzystać, jako poutpouri (dekoracje) zapachowe. Kwitnie krótko, praktycznie jednorazowo w czerwcu, przez około 3 tygodnie i na zeszłorocznych pędach. Obsypuje się bujnie kwieciem od 3 do 10 kwiatów na łodydze. Rzadko powtarza kwitnienie w lipcu lub sierpniu. Gdy już się tak zdarzy, jest zdecydowanie mniej obfite. Po zakończeniu kwitnienia, na krzewie pojawiają się jasnoczerwone, małe, owalne owoce.

Kazanlik to odmiana łatwa w uprawie. Jest odporna na choroby i świetnie znosi mróz, do -32oC. Świetnie sobie radzi w naszym klimacie. Nie ma specjalnych wymagań glebowych. Dobrze rośnie na słabych i ubogich glebach. Cięcia rośliny dokonuje się po okwitnięciu, czyli pod koniec czerwca. Sprawdzi się w dużym ogrodzie, gdzie nie będzie potrzeby przesadzania. Z uwagi na liczne i duże ciernie, proces ten nie należy do najłatwiejszych.

Zastosowanie: głównie kulinarne: z płat­ków kwiatowych powstają doskonałe kon­fi­tury jak i nadają się do tworzenia pot-pouri. Jednak dzięki dużej odporności i braku wymagań również do sadzenia w `zapomnianej` części ogrodu.

Synonimy: Trigintipetala, róża bułgarska, R. damascena trigintipetala, Rosa damascena var. trigintipetala, Rosa X damascena 'Trigintipetala', Trindafil

Nagrody: Dowager Rose Queen - Phoenix Rose Society Show, 2006

Rośliny rodzicielskie: Odmiana ta powstała prawdopodobnie ze skrzyżowania róży piżmowej i francuskiej.

Pochodzenie: Nazwa pochodzi od województwa Kazanłyk w Bułgarii, gdzie jest powszechnie uprawiana. Ta spokojna i niewielka miejscowość w centralnej Bułgarii co roku, od połowy maja, w trakcie organizowanego przez miesiąc Święta Róż przeżywa istne oblężenie. Przybawają do niej wtedy tysiące turystów z całego świata skuszeni nie tylko kilometrowymi polami kwiatów, różanymi festynami ale również licznymi zabytkami z czasów rzymskich. Co ciekawe na obrzeżach miasta znajduje się również fabryka AK 47, czyli Automatów Kałasznikowa. Róża damasceńska Kazanlik masowo uprawiana jest również w Turcji i Iranie, w głównej mierze w celu pozyskiwania attaru. W Azji produkt ten jest bardzo popularnym dodatkiem kulinarnym i kosmetycznym.

 zalety róży damasceńskiej Kazanlikróże damasceńskie KazanlikKazanlik róże damasceńskieKazanlik historyczne róże damasceńskiehistoryczne róże damasceńskie Kazanlikdamasceńskie róże historyczne KazanlikKazanlik damasceńskie róże historyczne

 

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Załóż konto
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl