JADALNE

Róże bez wątpienia urzekają nas swoim wyglądem, zachwycają zapachem, cieszą oko na rabatach w naszych ogrodach czy w zieleni miejskiej. Znajdują także swoich zwolenników przetwory z płatków różanych, a zwłaszcza z owoców. Płatki jak i owoce mają szerokie zastosowanie. Z płatków róż możemy przygotować różane kremy, marmoladę, likier czy galaretkę. Miąższ z owoców róży może być użyty do różnych celów, a możemy go przygotować na 2 sposoby. Usuwamy z owoców szypułkę, kielich i nasiona. Mieszamy ze szklanką białego wina lub wody i odstawiamy na kilka dni do chłodnego, ciemnego miejsca, często mieszając. Gdy owoce już zmiękną należy przetrzeć je przez sito. Drugi sposób to zmiksować oczyszczone owoce, a następnie gotować z niewielką ilością wody przez ok 20 - 30 minut, często mieszając. Następnie także przetrzeć przez sito. Jeśli chcemy dłużej przechowywać miąższ, powinniśmy go pasteryzować w 90 stopniach przez 30 minut. Z takiego miąższu możemy przygotować marmoladę, krem, sos, kompot, herbatkę czy wino. Same pyszności, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. 

Produkt dodany do Ulubionych