Karpatia róże jadalne
Karpatia jadalne róże
róże jadalne Karpatia
 jadalne róże Karpatia
Karpatia róże jadalne
Karpatia jadalne róże
róże jadalne Karpatia
 jadalne róże Karpatia

KARPATIA

14,95 zł
Brutto
RÓŻE JADALNE O NAJWIĘKSZYCH OWOCACH, BARDZO ZDROWE
Dostępność
doniczka 2 L - przyjmowanie zamówień od 1 lutego
Wysyłka
ok. połowy marca

Zapytaj o odmianę

Zapytaj o odmianę

Prosimy wypełnić poniższe pola formularza, biuro obsługi klienta skontaktuje się z Państwem najszybciej jak to możliwe.

* Pola wymagane

Anuluj lub 

Opis

Karpatia - róże jadalne

roze cien

Rosa Pomifera "Karpatia", róża jabłkowata. Zawdzięcza swa nazwę owocom bardzo przypominającym małe jabłka. Są one podobnej wielkości jak owoce R. rugosa, mają jednak kształt owalny, czasem prawie kulisty i barwę czerwoną lub ciemnoczerwoną ze szczeciniastymi wyrostkami na końcach. Wyróżnia ją duży i wczesny plon owoców przypadający na sierpień – początek września. Ponieważ owoce dojrzewają jednocześnie polecana jest do nasadzeń towarowych o zmechanizowanym zbiorze. Szacowany plon z 1 ha uprawy to 2 – 2,5 tony. Róża jabłkowa, jako roślina lecznicza, wykorzystywana jest przede wszystkim ze względu na dużą zawartość witaminy C, jako lek ogólnie wzmacniający. Owoce zawierają jej 10 x więcej niż cytryny a dodatkowo ma w swym składzie wiele innych jak A, B1, B2, E, K. Ponadto zawiera flawonoidy wzmacniające naczynia krwionośne, cukry, pektyny, garbniki, olejki eteryczne. Stosuje się je w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego, chronią przed szkorbutem. Kwitnie jasnoróżowymi, pojedynczymi pięciopłatkowymi kwiatami. Proste pędy posiadające rozszerzające się u nasady kolce tworzą gęste, trudne do przebycia kępyRóża ta nie lubi zbyt podmokłej ziemi, poza okresami wyjątkowej suszy nie jest więc konieczne jej podlewanie.

Zastosowanie: przede wszystkim na cele kulinarne ze względu na wysoką odporność na choroby i brak potrzeby stosowania środków chemicznych. Z owoców róży jak również płatków można robić bardzo aromatyczne i zdrowe marmolady, przeciery, konfitury, nalewki, wina, susze itp. Płatki zbieramy w słoneczny, suchy dzień. Pozbawiamy ich białych, gorzkich nasad, płukamy, odsączamy i szybko wykorzystujemy. Owoce zbieramy bardzo mocno dojrzałe, Czyścimy je pozbywając się resztek kielicha i nasion z włoskami. Owoce nadają się również do suszenia. Zbieramy je wtedy dojrzałe, ale jeszcze nie miękkie.

Ponadto ze względu na wysoką odporność na zanieczyszczenia powietrza jak i zasolenie gleby oraz bardzo niskie wymagania stanowiskowe można ją sadzić np. przy drogach, na nasypach kolejowych, wydmach i innych miejscach wymagających utrwalenia podłoża.

Dobra na nieformowane, naturalne żywopłoty. Krzewy soliterowo sadzimy co 2m, a jeśli chcemy założyć żywopłot, wtedy w zależności od tego jak chcemy mieć gęsty sadzimy nawet 2 szt. na metr.

Synonimy: Rosa pomifera = Rosa villosa, róża jabłkowata

Rośliny rodzicielskie: siewka R. Villosa

Pochodzenie:  Šimánek, Słowacja 1973

Karpatia jadalne róże

Karpatia róże jadalneKarpatia jadalne róże jadalneróże jadalne Karpatiajadalne róże Karpatiaróże jadalne Karpatia

Opinie

Brak opinii

Polecamy również

Produkt dodany do Ulubionych