Różane smakołyki
Pączek z nadzieniem różanym, znany od lat. 
To, że róże świetnie sprawdzają się 
Dowiemy się, jakie odmiany różane najlepiej będą się nadawały na przetwory, jakie wartości odżywcze i witaminy uzupełnią w naszym organizmie.
Jakie odmiany i jakie składniki odżywcze?
Z pewnością w kuchni największe zastosowanie znajdzie Dzika Róża,
Z dzikiej róży wykorzystujemy płatki, ewentualnie całe kwiaty, owoce a nawet liście. Każdy z tych elementów ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Sama roślina jest niezwykle odporna na wszelkie choroby, przymrozki czy szkodniki i tą odpornością chce się z nami podzielić. Wykorzystajmy to! Z uwagi na ogromną zawartość witaminy „C” podnosi naszą odporność, lub wspomaga leczenie przeziębienia. Oprócz witaminy „C” w swoim składzie ma całkiem sporo witam rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak „A”, „E” i „K” oraz witaminy z grupy „B”, – które to wspomagają nasz układ nerwowy. Oprócz witamin zawiera jeszcze pektyny, karotenoidy, olejki eteryczne, oraz fosfor, potas, magnez i żelazo. Samo zdrowie!
Jakie różane smakołyki możemy przygotować samodzielnie?
Ciekawym urozmaiceniem będą płatki róż obtoczone w ubitym na sztywno białku z cukrem. Z powodzeniem zastąpią chipsy. Mimo zawartości cukru i tak będą dużo zdrowsze. Sprawdzą się zarówno, jako samodzielna przekąska, ale też, jako dekoracja do domowych wypieków cukierniczych.
Innym różanym smakołykiem będzie, już ciesząca się sporym uznaniem konfitura różana. 

Wody, nalewki, napary uzupełnieniem różanych smakołyków

Podobne zastosowanie jak woda różana będzie miał cukier różany. Do przygotowania będziemy potrzebowali 50 g płatków, przygotowanych jak poprzednio, z tym, że dodatkowo należy usunąć z nich białe końcówki, i 200 g cukru. Płatki mielimy w młynku lub blend ujemy, mieszamy z cukrem. Następnie uzyskaną mieszankę w pięknym kolorze, musimy odstawić na kilka dni do wyschnięcia. Co jakiś czas należy go przemieszać, aby się nie zbrylił.


Najprostszymi różanymi smakołykami, niewymagającymi specjalnego poświęcania, ani czasu ani pracy z pewnością będą herbatki, napary, nalewki.
To nie tylko różane smakołyki, to przede wszystkim źródło dobroczynnych składników mineralnych i witamin. Mają one zbawienny wpływ na nasz organizm. Wspomagają trawienie i oczyszczanie. Są niezastąpione przy przeziębieniach, bólach gardła. Jednym słowem przywracają nam siły witalne i chęć do działania.

Odziedziczyłem po babci dom z ogrodem i jest tam sporo krzaków różanych. Jak najlepiej je zabezpieczyć by w przyszłym roku też pięknie kwitły?
w tym artykule to opisujemy
http://rozaria.pl/blog/jak-zabezpieczyc-roze-na-zime/