Różane smakołyki
Pączek z nadzieniem różanym, znany od lat. Przygotowywały go nasze babcie, mamy i teraz my próbujemy swoich sił w kuchni. To obiekt pożądania niemalże każdego łasucha, zwłaszcza w okolicach „Tłustego czwartku”.
To, że róże świetnie sprawdzają się w każdym ogrodzie i bez wątpienia stanowią jego największą ozdobę, wie już każdy. A tego, że z ich płatków i owoców róż możemy stworzyć wyborne różane smakołyki, dowiemy się teraz. Oczywiście jak jeszcze nie wiemy.
Dowiemy się, jakie odmiany różane najlepiej będą się nadawały na przetwory, jakie wartości odżywcze i witaminy uzupełnią w naszym organizmie.
Jakie odmiany i jakie składniki odżywcze?
Z pewnością w kuchni największe zastosowanie znajdzie Dzika Róża, zwana przez niektórych Psią Różą. W jej przypadku praktycznie może wykorzystać całość. Korzenie i pędy możemy zostawić dla naszych braci mniejszych. Z innych odmian możemy wykorzystać jedynie płatki, pozostałe części nie przydadzą się.
Z dzikiej róży wykorzystujemy płatki, ewentualnie całe kwiaty, owoce a nawet liście. Każdy z tych elementów ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Sama roślina jest niezwykle odporna na wszelkie choroby, przymrozki czy szkodniki i tą odpornością chce się z nami podzielić. Wykorzystajmy to! Z uwagi na ogromną zawartość witaminy „C” podnosi naszą odporność, lub wspomaga leczenie przeziębienia. Oprócz witaminy „C” w swoim składzie ma całkiem sporo witam rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak „A”, „E” i „K” oraz witaminy z grupy „B”, – które to wspomagają nasz układ nerwowy. Oprócz witamin zawiera jeszcze pektyny, karotenoidy, olejki eteryczne, oraz fosfor, potas, magnez i żelazo. Samo zdrowie!
Jakie różane smakołyki możemy przygotować samodzielnie?
Ciekawym urozmaiceniem będą płatki róż obtoczone w ubitym na sztywno białku z cukrem. Z powodzeniem zastąpią chipsy. Mimo zawartości cukru i tak będą dużo zdrowsze. Sprawdzą się zarówno, jako samodzielna przekąska, ale też, jako dekoracja do domowych wypieków cukierniczych.
Innym różanym smakołykiem będzie, już ciesząca się sporym uznaniem konfitura różana. Konfiturę możemy przygotować zarówno z płatków, jak i z owoców róży. Z płatków jest znacznie łatwiejsza i mniej pracochłonna do przygotowania, jednak z owoców jest wyraźniejsza i bardziej intensywna w smaku. Aby przygotować konfiturę z płatków, należy dzień wcześniej warstwowo przesypać płatki cukrem i odstawić. Następnego dnia dodać wody i gotować, ostudzić i znowu zagotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorącą zamykamy w wyparzonych słoikach i tym sposobem przechowujemy kawałek lata do zimy. Konfitura z owoców jest o tyle uciążliwa, że każdy owoc należy oczyścić z tych małych parzących nasion, pozostawić sam miąższ. I z niego przygotować konfiturę, w sposób taki jak każdą inną.
Wody, nalewki, napary uzupełnieniem różanych smakołyków
Z płatków róż możemy też wytworzyć wodę różaną, która ma mnóstwo zastosowań, tak w kuchni jak i w kosmetyce. Do przygotowania będą nam potrzebne płatki różane, woda i cytryna. Płatki przebieramy, zostawiamy tylko najzdrowsze egzemplarze. Zaparzymy je wodą, dodajemy cytrynę i odstawiamy na dwa dni. Po tym czasie przelewamy ją w mniejsze buteleczki i odstawiamy, najlepiej do lodówki.
Podobne zastosowanie jak woda różana będzie miał cukier różany. Do przygotowania będziemy potrzebowali 50 g płatków, przygotowanych jak poprzednio, z tym, że dodatkowo należy usunąć z nich białe końcówki, i 200 g cukru. Płatki mielimy w młynku lub blend ujemy, mieszamy z cukrem. Następnie uzyskaną mieszankę w pięknym kolorze, musimy odstawić na kilka dni do wyschnięcia. Co jakiś czas należy go przemieszać, aby się nie zbrylił.
Sok z owoców dzikiej róży jest po prostu niezastąpiony w zimowe, chłodne wieczory. Do przygotowania będą potrzebne owoce dzikiej róży, litr wody na każdy kilogram owoców i kwasek cytrynowy. Owoce podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy owoce zmiękną zlewamy pierwszy sok. Owoce zalewamy powtórnie o połowę mniejszą ilością wody i ponownie podgrzewamy. Obydwa płyny mieszamy, przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy. Dzięki temu, że owoce nie będą się gotowały, zachowamy w nich znacznie więcej witaminy „C”.
Najprostszymi różanymi smakołykami, niewymagającymi specjalnego poświęcania, ani czasu ani pracy z pewnością będą herbatki, napary, nalewki.
To nie tylko różane smakołyki, to przede wszystkim źródło dobroczynnych składników mineralnych i witamin. Mają one zbawienny wpływ na nasz organizm. Wspomagają trawienie i oczyszczanie. Są niezastąpione przy przeziębieniach, bólach gardła. Jednym słowem przywracają nam siły witalne i chęć do działania.
Odziedziczyłem po babci dom z ogrodem i jest tam sporo krzaków różanych. Jak najlepiej je zabezpieczyć by w przyszłym roku też pięknie kwitły?
w tym artykule to opisujemy
http://rozaria.pl/blog/jak-zabezpieczyc-roze-na-zime/