Kwiaty róże należą do rodzaju Rosa, który obejmuje ok. 100 gat. wieloletnich krzewów z rodziny różowatych (Rosaceae). Róże pochodzą głównie z umiarkowanych regionów półkuli północnej – większość z Azji, a mniejsza część z Ameryki Płn., Europy i płn.-zach. Afryki. Uprawia się je głównie ze względu na piękne kwiaty, których kolor waha się od białego poprzez różne odcienie żółtego i różowego, do ciemnego szkarłatu i bordowego. Większość z nich ma też zachwycający zapach.
Kwiaty róże z różnych regionów świata łatwo się krzyżują, co dało początek typom pokrywającym się z formami rodzicielskimi i nowym odmianom.
Kwiaty róże opis fizyczny. Róże to wyprostowane, pnące się lub płożące krzewy, których łodygi są zwykle uzbrojone w kolce zwane też cierniami. Liście są naprzemienne i pierzastozłożone, zwykle z owalnymi listkami ostro ząbkowanymi. Kwiaty dzikich róż mają zwykle 5 płatków, a kwiaty róż hodowlanych są często wielopłatkowe podwójne. Rozmiar kwiatów róż waha się od małych miniatur o średnicy 1,25 cm, do kwiatów hybrydowych o średn. ponad 17,5 cm.
Kwiaty róże po przekwitnięciu tworzą mięsisty, czasem jadalny, podobny do jagody owoc koloru czerwonego do pomarańczowego. Róże mogą zarazić się wieloma chorobami, z których większość jest powodowana przez grzyby. Mączniak prawdziwy pojawia się, jako szarawo-biała pleśń na powierzchni młodych liści i łodyg. Grzybowa czarna plamistość liści pojawia się, jako rzucające się w oczy czarne plamy na liściach i powoduje ich zamieranie i opadanie. Rdza jest również częstą chorobą róż. Natomiast mszyce są powszechnym szkodnikiem owadzim na liściach i młodych łodygach.
Kwiaty róże główne gatunki i mieszańce. Najstarsze pozostałości róż pochodzą z formacji Florissant z późnego eocenu w Kolorado. W Europie kwiaty róże były zaś obecne już we wczesnym oligocenie. Dzisiejsze róże ogrodowe pochodzą z XVIII-wiecznych Chin. Wśród starych chińskich róż ogrodowych, grupa Old Blush jest najbardziej prymitywna, podczas gdy nowsze grupy są najbardziej zróżnicowane. Źródłem róż hodowlanych jest głównie róża damasceńska (Rosa × damascena) i kilka innych gatunków używanych w perfumach. Wiele gatunków róż, w tym zwłaszcza róża pomarszczona (Rosa rugosa), produkuje też jadalne owoce. Ogólnie rodzaj Rosa składa się ze 140-180 gatunków i dzieli się na cztery podrodzaje:
• Hulthemia (dawniej Simplicifoliae, co oznacza „róża z pojedynczymi liśćmi”) zawierająca dwa gatunki z południowo-zachodniej Azji (Rosa perlica i Rosa berberifolia), które są jedynymi różami bez liści złożonych lub przylistków;
• Hesperrhodos (z greckiego „róża zachodnia”) zawiera dwa gatunki z Ameryki Północnej (Rosa minutifolia i Rosa stellata);
• Platyrhodon (z greckiego „łuszcząca się róża”, co odnosi się do jej łuszczącej się kory) z jednym gatunkiem ze wschodniej Azji Rosa roxburghii, znanym też jako róża kasztanowa;
• Rosa (podrodzaj typu, czasami błędnie nazywany Eurosa) zawierający wszystkie inne róże, jako podrodzaj jest podzielony na 11 sekcji:
– Banksianae – róże o białych i żółtych kwiatach rodem z Chin;
– Brakteatae – trzy gatunki, w tym dwa z Chin i jeden z Indii;
– Caninae – gatunki o różowych i białych kwiatach z Azji, Europy i Afryki Płn.;
– Carolinae – gatunki o białych, różowych i jasnoróżowych kwiatach, wszystkie z Ameryki Płn.;
– Chinensis – białe, różowe, żółte, czerwone i wielobarwne róże z Chin oraz Birmy;
– Gallicanae – różowe do szkarłatnych i pasiastych róż kwiatowych z zach. Azji i Europy;
– Gymnocarpae – jeden gat. z zach. Ameryki Płn. (Rosa gymnocarpa) plus inne gat. z wsch. Azji;
– Laevigatae – pojedynczy gatunek o białych kwiatach z Chin;
– Pimpinellifoliae – białe, różowe, jaskrawożółte, fioletowe i pasiaste róże z Azji i Europy;
– Rosa (syn. Cinnamomeae) – białe, różowe, liliowe, morwowe i czerwone róże ze wszystkich stron świata poza Afryką Płn.;
– Synstylae – róże o białych, różowych i karmazynowych kwiatach z całego świata.
Zostaw komentarz