Róża konfiturowa, czyli smak prosto z ogrodu

2017-12-20T11:43:06+01:00niedziela, 17 grudnia , 2017|Kulinaria|
Rating: 3.0/5. From 8 votes.
Proszę czekać...

Chociaż zima nie jest najlepszym okresem na przygotowywanie konfitur i dżemów, warto już teraz zastanowić się, czy nasze róże maja być wyłącznie ozdobą ogrodu, czy może oczekujemy od nich czegoś więcej. Jeśli jesteśmy zwolennikami tej drugiej opcji, istnieje kilka dodatkowych czynników, które powinniśmy wziąć pod uwagę wybierając krzewy do naszego ogrodu.najlepsze róże konfiturowe

Które róże nadają się na konfitury?

Prawda jest taka, że praktycznie wszystkie gatunki róż są  jadalne, nie oznacza to jednak, że powinniśmy przerabiać na konfitury cały nasz ogród. Żeby znaleźć idealną różę konfiturową musimy odpowiedzieć sobie na kilka bardzo ważnych pytań, dzięki którym oszczędzimy nie tylko niewinne kwiaty, ale także i swój żołądek.

Pierwszym i prawdopodobnie najważniejszym pytaniem, jakie powinniśmy postawić jest: czy moje róże są jadalne? Chociaż wszystkie krzewy w naszym ogrodzie mogły kiedyś nadawać się do przerobienia na konfitury, teraz mogą przyprawić nas o ból brzucha. Winę za to ponoszą oczywiście substancje chemiczne, którymi czasami opryskuje się róże (często w celu ochrony przed chorobami i szkodnikami). To właśnie z tego powodu kupowanie róż np. w kwiaciarni tylko po to, by przerobić je na dżem może nie być najlepszym pomysłem.

Drugie pytanie, które może zaważyć w dużym stopniu na jakości naszych konfitur to: czy moja róża pachnie? Przed przystąpieniem do jakichkolwiek kuchennych zmagań powinniśmy uświadomić sobie, że przetwory różane nie tylko słyną z walorów smakowych, ale również ze swojego intensywnego zapachu. Wszystko oczywiście zależy od dodatkowych składników, jakie zamierzamy wykorzystać, jednak mimo wszystko powinniśmy mieć to na uwadze.

Wreszcie ostatnim elementem, który powinniśmy wziąć pod uwagę wybierając najlepszą różę konfiturową jest jej… wygląd. Czasami zwyczajnie nie warto poświęcać największej ozdoby naszego ogrodu dla słoika przetworów, nawet jeśli miałaby naprawdę nieziemski zapach. To kryterium jest najbardziej subiektywne, dlatego sami powinniśmy zastanowić się, na czym zależy nam najbardziej.

Smaki Francjiróża konfiturowa

Wśród kandydatek na idealny przysmak prosto z ogrodu wyróżnia się kilka gatunków, które często chętniej zobaczylibyśmy na stole, niż w ogrodzie. Naszą listę otwiera róża galicyjska. Podobnie, jak pozostałe róże historyczne, róża galicyjska posiada bardzo przyjemny i intensywny zapach, który czyni ją idealną kandydatką na nasz stół. Dodatkowymi atutami są bardzo niewielka liczba kolców oraz kwiaty w kolorze ciemnego różu nadające konfiturom apetyczny wygląd.

Wspominając o róży galicyjskiej nie można też zapomnieć o jej młodszej siostrze – róży damasceńskiej. Chociaż jest ona równie dobrą kandydatką do roli róży konfiturowej, obecnie jest wykorzystywana głównie przy produkcji wody różanej i olejku różanego, które pozwalają uwolnić jej pełen potencjał.

Róża stulistna

Drugie miejsce na naszej liście zajmuje (pochodząca także z Francji) róża stulistna. O róży stulistnej pisaliśmy już w jednym z wcześniejszych wpisów, dlatego przypomnimy tylko najważniejsze fakty. Róża stulistna to niewymagający krzew tworzący w okresie kwitnienia charakterystyczne, barwne zasłony płatków. Z uwagi na jego niezwykłą urodę, wolimy podziwiać go w ogrodzie, niż na talerzu, ale wybór jak zawsze należy do was.

Róża pomarszczona

Róża pomarszczona to ostatnia kandydatka do tytułu najlepszej róży konfiturowej i chyba najbardziej zasługuje na to miano. Oprócz dużych, pachnących kwiatów posiada też znacznych rozmiarów owoce, których główna wartość leży w nieprzeciętnej zawartości witaminy C. Z tego powodu owoce róży pomarszczonej wykorzystywane są nie tylko do przygotowywania potraw, ale też jako składniki wielu leków o działaniu wzmacniającym i przeciwzapalnym.

Róża japońska to jeden z krzewów o najliczniejszych zastosowaniach. Możemy spotkać go nie tylko w ogrodach, ale także w aptekach, czy na domowych stołach i to właśnie czyni te kwiaty tak wyjątkowymi. Niezależnie od tego, czy szukacie wartościowej ozdoby ogrodu, czy może marzą wam się różane konfitury, róża pomarszczona sprawdzi się świetnie w każdej roli.róże na konfitury

Rating: 3.0/5. From 8 votes.
Proszę czekać...

2 komentarze

  1. Thomas 9 października 2019 w 13:51 - Odpowiedz

    Uwielbiam konfitury a kiedy są zrobione domowo, z róży prosto z krzaczka…mmm coś pięknego 🙂

  2. Marta 9 czerwca 2020 w 15:27 - Odpowiedz

    Mam posadzone w ogrodzie róże, ale nie umiem ich zidentyfikować. Nie mam pojęcia co to są za odmiany. Jednocześnie bardzo chciałabym w tym roku spróbować zrobić konfiturę różana. Czy są jakieś róże których absolutnie nie można jeść ? Czy tylko są takie które smakują gorzej ?

Zostaw komentarz

1 + 7 =